Botterkook met Elstar appels

Wat heb ik nodig?

1 pak Koopmans Oud-Hollandse Appelkaneelcake
175 g roomboter of margarine
4 eieren (m)
1 grote of 1½ kleine appel (Elstar of Jonagold)
Keukengerei
Cakevorm (28 cm)
Mixer met garden
Botterkook met Elstar appels
Voorbereiding ca. 15 minuten
Baktijd: 60-70 minuten
Elektrische oven: 160 °C, Heteluchtoven: 150 °C,
Gasoven: stand 2-3

Hoe maak ik het het?

  • Plaats het rooster iets onder het midden en verwarm de oven voor.
  • Vet de bakvorm licht in. Knip een rondje uit een stuk bakpapier en leg dit op de bodem van de bakvorm. Vouw de rest van het papier tegen de randen.
  • Klop het ei los in een kommetje.
  • Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de boter koekmix en 2/3 van het losgeklopte ei toe.
  • Doe het deeg in de bakvorm, verdeel het netjes en druk het plat.
  • Was de appels en snijd ze in dunne partjes.
  • Doe de kaneel en bruine suiker bij de appels in een kom en schud ze goed.
  • Druk de appeltjes in het deeg. TIP: om een mooie roos te maken, kun je het beste aan de buitenste rand beginnen en steeds verder naar binnen leggen, half over de vorige rij heen.
  • Bak de boterkoek in ongeveer 40 minuten gaar.
  • Maak in een steelpan de appelsap met geleisuiker warm en kook dit ongeveer 3 minuten.
  • Giet de gelei over de appels en laat de appelboterkoek ten minste een uur afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt.